Znaki czasu...

...jeżeli dysponujesz starymi wzmiankami o obiektach przy ulicy Korczaka, masz stare zdjęcia placówki, lub znasz kogoś, kto chęnie udostępni w/w - daj znać o tym właśnie tutaj

Moderatorzy: tamites, tomek6996, mieszkańcy

Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Znaki czasu...

Post autor: czajski »

Ostatnio modne są zestawienia fotografii różnych ciekawych miejsc, które zostały zrobione w dużych odstępach czasu. Pomyślałem więc, że może i fotki naszego Sanatorium spróbować przedstawić w taki właśnie sposób. Okazuje się, że w przypadku Sanatorium wcale nie jest to takie łatwe. Wiele miejsc jest wręcz niemożliwa do sfotografowania z miejsca zrobienia oryginalnej fotki ze wzgędu na rosnące drzewa i krzewy. Poza tym jako amatorowi zagadnienia trudno mi ustalić jakiej ogniskowej obiektywu użył autor oryginalnej fotki. I ostatnia - może i najgorsza przeszkoda - wszystkie stare zdjęcia jakimi dysponuję są w wersji elektronicznej. Nie mogę więc bezpośrednio na miejscu ustalić pozycji autora dawnej fotki.
Niemniej jednak będę próbował chociaż w przybliżeniu przedstawić kilka starych fotek w sąsiedzctwie zdjęć współczesnych.

Na początek "Wiadukt na I pawilonie w sepii"
Widok z pierwszej dekady XX wieku:
Obrazek

...i widok z dnia 12-04-2006r (godz 17,00 :) )
Obrazek

:edit:
...i teraz wiem, że przyjęłem pozycję zbyt blisko osi symetrii wiaduktu i użyłem za dużej ogniskowej :)
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2007 12:21 am przez czajski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

Post autor: tomek6996 »

No juz nie badz taki krytyczny , porownanie super,poprawic zawsze mozesz, mozna zrobic konkurs, czym roznia sie dwa obrazki.
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Następna porcyjka znaków czasu

Kolejnym miejscem, które postanowiłem porównać z widolkiem dzisiejszym jest budynek gospodarczy, potocznie zwany "Garaze". I tutaj równiez pojawił się problem ustawienia w odpowiednim miejscu - gdyż nie dysponuję papierową formą tej fotki. Zdjęcie robiłem z pamięci.

Widok z roku 1925 jako pierwszy:
Obrazek

... i widok współczesny:
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2007 12:21 am przez czajski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
apipn
V.I.P.

znaki czasu

Post autor: apipn »

niestety czas mija... na terenie sanatorium baaaaaardzo to widać i to nie tylko na budynkach. Zdjęcia są super, nie przesadzaj że coś jest nie tak bo zwykły oglądacz taki jak ja nie ma pojęcia że coś było inaczej ustawione :D . Wydaje mi się że dobrym porównaniem byłoby zdjęcie głównego budynku od strony parku... Powodzenia w kolejnych pomysłach
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

... następny w kolejce stanął budynek Izolatki z czasów "Kaiser Wilhelm Kinderheilstatte" czyli obecny budynek 1D

Fotka z roku 1984:

Obrazek

...i widok z dnia 12-04-2006r:

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2007 12:22 am przez czajski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
apipn
V.I.P.

znaki czasu

Post autor: apipn »

No, świtene porównanie. Chyba przestaniesz mnie lubić , bo ja wciąż narzekam... Wydaje mi się żę lepszy efekt byłby gdyby udało się zamieścić zdjęcie w kolorze :| ten sam obiekt jest w kolorze w galerii STARE ZDJĘCIA UL. KORCZAKA. moim zdaniem (ale mówię MOIM zdaniem) porównanie będzie bardziej efektowne :)
ODPOWIEDZ