Cudem znalazłem kilka dni temu trochę czasu i postanowiłem przeczesać trochę zasoby Internetu w poszukiwaniu materiałów archiwalnych o Sanatorium. W efekcie tych poszukiwań trafiłem na stronę Polskiej Agencji Prasowej. Tam początkowo ku mojej uciesze znalazłem galerię złożoną ze 117 zdjęć Państwowego Sanatorium Gruźlicy Kostno Stawowej wszystkie zrobione w kwietniu 1948r. Od razu pomyślałem o publikacji w ramach forum więc chwyciłem za telefon i wykonałem kilka połączeń do Agencji Fotograficznej PAP. Mój zapał został ostudzony przez przedstawicieli PAP gdzie poinformowano mnie o opłatach pobieranych za zdjęcia pochodzące z ich archiwów. Zaproponowano mi żebym co najwyżej wykonał ikonografię (ja na to mówię screenshot) i podlinkował hiperłącze do plików na serwerze PAP.
Poniżej zamieszczam więc link do zdjęć na stronach Polskiej Agencji Prasowej...
Zdjęcia na stronie Polskiej Agencji Prasowej
Niestety - nie stać mnie na wykupienie licencji na publikację tych zdjęć - gdyż kwota za samo wykupienie ich bez prawa do publikacji (dla potrzeb domowego archiwum) przekracza moje roczne dochody! Pozostaje nam wszystkim oglądanie historii Sanatorium z ohydnym, wielkim znakiem wodnym PAP