Sanatorium na zdjęciach PAP

...poszukaj kolegów, przyjaciół, znajomych, pracowników itd. z dawnych lat...

Moderatorzy: tamites, tomek6996, mieszkańcy

Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Sanatorium na zdjęciach PAP

Post autor: czajski »

Witam po dłuższej przerwie.
Cudem znalazłem kilka dni temu trochę czasu i postanowiłem przeczesać trochę zasoby Internetu w poszukiwaniu materiałów archiwalnych o Sanatorium. W efekcie tych poszukiwań trafiłem na stronę Polskiej Agencji Prasowej. Tam początkowo ku mojej uciesze znalazłem galerię złożoną ze 117 zdjęć Państwowego Sanatorium Gruźlicy Kostno Stawowej wszystkie zrobione w kwietniu 1948r. Od razu pomyślałem o publikacji w ramach forum więc chwyciłem za telefon i wykonałem kilka połączeń do Agencji Fotograficznej PAP. Mój zapał został ostudzony przez przedstawicieli PAP gdzie poinformowano mnie o opłatach pobieranych za zdjęcia pochodzące z ich archiwów. Zaproponowano mi żebym co najwyżej wykonał ikonografię (ja na to mówię screenshot) i podlinkował hiperłącze do plików na serwerze PAP.
Poniżej zamieszczam więc link do zdjęć na stronach Polskiej Agencji Prasowej...
Zdjęcia na stronie Polskiej Agencji Prasowej
Niestety - nie stać mnie na wykupienie licencji na publikację tych zdjęć - gdyż kwota za samo wykupienie ich bez prawa do publikacji (dla potrzeb domowego archiwum) przekracza moje roczne dochody! Pozostaje nam wszystkim oglądanie historii Sanatorium z ohydnym, wielkim znakiem wodnym PAP :-(.
Ostatnio zmieniony sob lis 26, 2011 1:28 pm przez czajski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tamites
V.I.P.

Post autor: tamites »

A czemu oni z Janusza zrobili Jonasza? :twisted:
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Post autor: czajski »

A czemu oni z Janusza zrobili Jonasza?
...wiesz, że nie zwróciłem wcześniej jakoś na to uwagi. Jakoś podświadomie chyba uzupełniłem sobie do Janusza...
Poniżej cytat oryginalnych informacji z opisu jedego ze zdjęć (podobny opis jest przy większości zdjęć):
Kamienna Góra, 1948-04. Państwowe Sanatorium Gruźlicy Kostno-Stawowej im. doktora Jonasza Korczaka przy ul. Korczaka 1, podlegające Zarządowi Uzdrowisk Dolnośląskich. Nz. zajęcia lekcyjne na Oddziale Dziecięcym. ad PAP Dokładny dzień wydarzenia nieustalony.
co ciekawe, przy angielskim opisie imię dr Korczaka jest przekręcone podobnie:
Kamienna Gora, April 1948. The Doctor Jonasz Korczak State Sanatorium of Tuberculosis of Bones and Joints on 1 Korczaka Street, subordinated to the Management of Lower Silesian Spas. Pictured: a lesson at children's ward. ad PAP
Nie będę pisał do PAP, bo mam ostatnio problemy z ulokowaniem się w czasoprzestrzeni - moze sami zauważą tą pomyłkę :P
ODPOWIEDZ