Jurij Gagarin - radziecki kosmonauta, pierwszy czlowiek w kosmosie. Nie wiem skad to sie wzielo, nie wiem od kiedy ale jego imieniem potocznie nazywa sie (przynajmniej ja i moi znajomi) alejke laczaca D2 z PIERWSZYM PAWILONEM. Moze wiecie skad ta nazwa.
Pozwoliłem sobie wyedytować posta w celu dodania miniaturki do fotki - Administrator
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez tomek6996, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam,nie wiem co prawda skąd ta nazwa,ale zdjęcie cudownwe.Nigdzie już zima nie wyglądała tak jak ta w Sanatorium.Tyle cudownego śniegu ,zaspy ,sanki, górka przy garażach[czy jeszcze istnieje?].I te cudowne wielkie bałwany,ach to były czasy,łezka w oku się kręci.Pozdrawiam i więcej takich zdjęć.
Oczywiście że KOZIA GÓRKA istnieje, chociaż jej część zachodnia została trochę skrócona na potrzeby placu dojazdowego do budynku garaży lokatorskich. Trochę fotek zimowych z Sanatorium można pooglądać w tym albumie w kategorii Sanatorium - Czasy współczesne
Wszystkie możliwe fotki z Sanatorium widziałam ,pościągałam i mam własną mini galerię.Tę z Kozia Górką też.Proszę o więcej,bardzo proszę jeśli jest to możliwe.pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez waga, łącznie zmieniany 1 raz.
12 IV 1961 GAGARIN leciał sobie w kosmosie i ktoś zadumał się nad tym właśnie na tej alejce...Może to był mój tata ,który wtedy właśnie po długim "uziemieniu" stanął w tym dniu na własne nogi? Kto to wie....? Nazwa ta trwa bo przekazujemy ja mieszkańcom młodszym czyli naszym dzieciom.
tamites pisze:Nazwa ta trwa bo przekazujemy ja mieszkańcom młodszym czyli naszym dzieciom.
I nazwa ta jest można powiedzieć nazwą oficjalną. Nie spotkałem się z innym określeniem tej ścieżki. Można tylko dodać, że na przełomie ostatniego trzydziestolecia Alejka Gagarina była miejscem, które najbardziej w całym Sanatorium ucierpiało na skutek wszelakiego rodzaju robót ziemnych i wykopów. Instalacja gazowa, oświetleniowa, kanalizacja teleinformatyczna, głęboki wykop dla przewodów SN (średnie napięcie). Na tyle wykopów, które wykonane były bezpośrednio wzdłuż Alejki Gagarina ta trzyma się naprawdę dobrze. W ostatnim okresie na jej końcach wmontowano zabezpieczenia przed wjeżdżaniem pojazdami samochodowymi, bo niektórym było na skróty, bez względu na to czym się poruszali.
Ostatnio zmieniony pn paź 09, 2006 8:26 am przez czajski, łącznie zmieniany 1 raz.
A teraz jest tam ciemno jak .... Latarnie pogasły....A te słupki zabezpieczające przed pojazdami są nocą niewidoczne i ci którzy o nich nie wiedzą lub zapomną mogą się nieźle "wrąbać". Czyżby to był niezły pomysł na nowych pacjentów?
Wczoraj przy okazji robienia nowych zdjec, ktore juz niedlugo zapewne zobaczycie, mialem moznosc wlasnie prawie wpakowania sie na taki slupek. Ich wysokosc jest przerazajaca! Nie zazdroszcze facetowi , ktory na takie cus wlezie. Ajajajjaj! Jezeli juz musza byc, to powinny byc zdecydowanie wyzsze.
[ Dodano: Sro Lut 06, 2008 7:48 pm ]
Na zdjeciu widzimy jedna z ostatnich "starych" lamp. Bye bye grzybki. I cos jeszcze, dla spostrzegawczych. Nie chodzi o brakujacy slupek , ktory na zime jest demontowany...