GAGARINA Alejka

Alfabetycznie uporządkowane terminy związane z Sanatorium. Tematy z przymróżeniem oka oraz całkiem poważne.

Moderatorzy: tamites, tomek6996, mieszkańcy

Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

GAGARINA Alejka

Post autor: tomek6996 »

Jurij Gagarin - radziecki kosmonauta, pierwszy czlowiek w kosmosie. Nie wiem skad to sie wzielo, nie wiem od kiedy ale jego imieniem potocznie nazywa sie (przynajmniej ja i moi znajomi) alejke laczaca D2 z PIERWSZYM PAWILONEM. Moze wiecie skad ta nazwa.

Obrazek

Pozwoliłem sobie wyedytować posta w celu dodania miniaturki do fotki - Administrator :)
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez tomek6996, łącznie zmieniany 2 razy.
waga
V.I.P.

Post autor: waga »

Witam,nie wiem co prawda skąd ta nazwa,ale zdjęcie cudownwe.Nigdzie już zima nie wyglądała tak jak ta w Sanatorium.Tyle cudownego śniegu ,zaspy ,sanki, górka przy garażach[czy jeszcze istnieje?].I te cudowne wielkie bałwany,ach to były czasy,łezka w oku się kręci.Pozdrawiam i więcej takich zdjęć.
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Post autor: czajski »

Oczywiście że KOZIA GÓRKA istnieje, chociaż jej część zachodnia została trochę skrócona na potrzeby placu dojazdowego do budynku garaży lokatorskich. Trochę fotek zimowych z Sanatorium można pooglądać w tym albumie w kategorii Sanatorium - Czasy współczesne
waga
V.I.P.

Post autor: waga »

Wszystkie możliwe fotki z Sanatorium widziałam ,pościągałam i mam własną mini galerię.Tę z Kozia Górką też.Proszę o więcej,bardzo proszę jeśli jest to możliwe.pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez waga, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tamites
V.I.P.

Post autor: tamites »

12 IV 1961 GAGARIN leciał sobie w kosmosie i ktoś zadumał się nad tym właśnie na tej alejce...Może to był mój tata ,który wtedy właśnie po długim "uziemieniu" stanął w tym dniu na własne nogi? Kto to wie....? Nazwa ta trwa bo przekazujemy ja mieszkańcom młodszym czyli naszym dzieciom.
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Post autor: czajski »

tamites pisze:Nazwa ta trwa bo przekazujemy ja mieszkańcom młodszym czyli naszym dzieciom.
I nazwa ta jest można powiedzieć nazwą oficjalną. Nie spotkałem się z innym określeniem tej ścieżki. Można tylko dodać, że na przełomie ostatniego trzydziestolecia Alejka Gagarina była miejscem, które najbardziej w całym Sanatorium ucierpiało na skutek wszelakiego rodzaju robót ziemnych i wykopów. Instalacja gazowa, oświetleniowa, kanalizacja teleinformatyczna, głęboki wykop dla przewodów SN (średnie napięcie). Na tyle wykopów, które wykonane były bezpośrednio wzdłuż Alejki Gagarina ta trzyma się naprawdę dobrze. W ostatnim okresie na jej końcach wmontowano zabezpieczenia przed wjeżdżaniem pojazdami samochodowymi, bo niektórym było na skróty, bez względu na to czym się poruszali.

ObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony pn paź 09, 2006 8:26 am przez czajski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tamites
V.I.P.

Post autor: tamites »

A teraz jest tam ciemno jak .... Latarnie pogasły....A te słupki zabezpieczające przed pojazdami są nocą niewidoczne i ci którzy o nich nie wiedzą lub zapomną mogą się nieźle "wrąbać". Czyżby to był niezły pomysł na nowych pacjentów? :lol:
Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

Post autor: tomek6996 »

Wczoraj przy okazji robienia nowych zdjec, ktore juz niedlugo zapewne zobaczycie, mialem moznosc wlasnie prawie wpakowania sie na taki slupek. Ich wysokosc jest przerazajaca! Nie zazdroszcze facetowi , ktory na takie cus wlezie. Ajajajjaj! Jezeli juz musza byc, to powinny byc zdecydowanie wyzsze.

[ Dodano: Sro Lut 06, 2008 7:48 pm ]
Na zdjeciu widzimy jedna z ostatnich "starych" lamp. Bye bye grzybki. I cos jeszcze, dla spostrzegawczych. Nie chodzi o brakujacy slupek , ktory na zime jest demontowany...
Obrazek
ODPOWIEDZ