BASENY

Alfabetycznie uporządkowane terminy związane z Sanatorium. Tematy z przymróżeniem oka oraz całkiem poważne.

Moderatorzy: tamites, tomek6996, mieszkańcy

Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

BASENY

Post autor: czajski »

BASENY - to potoczna nazwa najbliższej okolicy trzeciego stawu na terenie Sanatorium, którego połowa została wydzielona, obetonowana i przystosowana do celów rekreacyjnych. W czasach gdy kąpielisko było czynne, na okolicznej łące zbierało się wielu mieszkańców i pracowników w celu zażywania kąpieli słonecznych. Pomimo znacznego zdewastowania obiektu - nazwa potoczna pozostała do dzisiaj.

Obrazek
Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

Post autor: tomek6996 »

Niestety BASENY sa przykladem totalnego wandalizmu jaki ostatno urzeduje w Polsce. Barierki wokol basenu przez tyle lat calkiem niezle sie trzymaly i dobiero niedawno znalazly sie buraki , ktorzy je pocieli. Nawet bez wody miejsce to mialo swoj klimacik, teraz wyglada smutno a szkoda. Chyba kazdy zwiazany z Sanatorium przezyl tu jakies niezapomniane historie. A juz na pewno kazdy zna miejsce znajdujace sie tuz obok za plotem, najbardziej imprezowy zakatek w okolicy zwany KLUBEM SENIORA.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez tomek6996, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
tamites
V.I.P.

Post autor: tamites »

To były piękne czasy,kąpanko na Basenach....Były próby zadbania obiektu przez mieszkanców ale teraz po latach zaniedbania potrzeba wielu środków płatniczych na renowację...Dobrze, że zostały wspomnienia mile spędzonego czasu.
Awatar użytkownika
apipn
V.I.P.

Post autor: apipn »

A tak wyglądało tu kiedyś:

Obrazek

...aż poprostu nie chce się wierzyć, że tak można było zaniedbać to miejsce. Pmaiętam jak jako dziecko huśtałąm się jeszcze na huśtawkach, które widać w oddali. Może nie były one pierwszej nowości, ale miałam sie gdzie bawić. A teraz?? Biedne dzieciaki...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez apipn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

...no dzięki Asia. Myślałem, że taki wygląd juz tylko w pamięci mi pozostał. A tutaj masz - fotka :)
Dzisiejszy widok jest całkowicie odmienny i prawdę mówiąc gdyby nie szczątkowa pozostałość barierki, to miałbym problemy z identyfikacją BASENU.

ObrazekObrazekObrazek

...coż pozostaje tylko oglądać Asi fotkę powyżej, bo czasy pompowanych centralnie środków finansowych, pozwalających na utrzymanie w nienagannym porządku ponad 42ha terenu wokół placówki minęły. I wszystko (ogólny bałagan w kraju, wieczny deficyt finasowy na szczeblu centralnym oraz lokalnym i ogólnie tragiczna sytuacja w Służbie zdrowia) wskazuje na to, że minęły bezpowrotnie. I chyba jedno co możemy, to właśnie tylko wspominać i cieszyć się, że dane nam było rozkoszować się urokami tych miejsc w latach ich największej świetności.
Awatar użytkownika
apipn
V.I.P.

Przeżyłam szok, jak zobaczyłam, jak tu teraz wygląda...
waga
V.I.P.

Post autor: waga »

Tak ,tak .Kiedyś to miejsce wyglądało tak jak na zdjęciu Asi ,a może i lepiej.Ja pamiętam je jeszcze z końca lat 60-siątych,a to były lata świetności tych terenów.Szkoda ,że Basenom brakło pana,ale to znak czsu i przemian jakie zaszły na naszych oczach w Polsce. Nie ma powrotu do tego co było,dobrze że nam jeszcze :lol: pamięć dopisuje.I mamy co wspominć.Oby jak najdłużej,tego życzę WSZYSTKIM znajomym z tego forum.
Awatar użytkownika
apipn
V.I.P.

Mam wrażenie, że cały teran Sanatorium jest tak zaniedbany :( :(
Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

A na dokładkę zdjęcia tego pieknego BASENOWEGO drzewka :-)

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Admin:
Mam jedną fotkę tego drzewa ale zrobione z innej strony i tak się zastanawiałem, czy je tutaj pasuje zamieścić...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez tomek6996, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
apipn
V.I.P.

Woow... Zdjęcia super :) Pamiętam jak obok tego drzewa była kiedys piaskownica i ławki takie duże, drwniane...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez apipn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Skoro była mowa o latach świetności BASENÓW...
...waga przysłała nam zdjęcie przestawiajace grupke dzieciaczków, zrobione przy basenowej huśtawce w okresie szczytu świetności tego obiektu. Czy rozpoznajecie kogoś na tej fotce poniżej?

[center]Obrazek[/center]
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Admin pisze:Mam jedną fotkę tego drzewa ale zrobione z innej strony i tak się zastanawiałem, czy je tutaj pasuje zamieścić...
...a jednak zdecydowałem, że zamieszczę to zdjęcie po uprzednim usunięciu twarzy osoby stojącej pod tym drzewkiem :):
[center]Obrazek [/center]
Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

WOW! Dzieki Obi-Wan. Normalnie tych lawek nie pamietam, pamietam ze byly ale bez oparc.
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

tomek6996 pisze:WOW! Dzieki Obi-Wan.
Haha - skoro ochrzciłeś tą Panią na Obi-Wan Kenobi'ego (zamiast Padmé Amidala), to mi mów od dzisiaj Luck Skywalker. Albo nie, albo mów mi Han Solo :)
Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

Troche musielismy poczekac, ale wreszcie sie stalo...

Uwierzcie tam naprawde byl snieg...
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ