BASENY
Moderatorzy: tamites, tomek6996, mieszkańcy
- czajski
- Administrator
- Kontakt:
BASENY
BASENY - to potoczna nazwa najbliższej okolicy trzeciego stawu na terenie Sanatorium, którego połowa została wydzielona, obetonowana i przystosowana do celów rekreacyjnych. W czasach gdy kąpielisko było czynne, na okolicznej łące zbierało się wielu mieszkańców i pracowników w celu zażywania kąpieli słonecznych. Pomimo znacznego zdewastowania obiektu - nazwa potoczna pozostała do dzisiaj.

- tomek6996
- V.I.P.
Niestety BASENY sa przykladem totalnego wandalizmu jaki ostatno urzeduje w Polsce. Barierki wokol basenu przez tyle lat calkiem niezle sie trzymaly i dobiero niedawno znalazly sie buraki , ktorzy je pocieli. Nawet bez wody miejsce to mialo swoj klimacik, teraz wyglada smutno a szkoda. Chyba kazdy zwiazany z Sanatorium przezyl tu jakies niezapomniane historie. A juz na pewno kazdy zna miejsce znajdujace sie tuz obok za plotem, najbardziej imprezowy zakatek w okolicy zwany KLUBEM SENIORA.
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez tomek6996, łącznie zmieniany 2 razy.
A tak wyglądało tu kiedyś:

...aż poprostu nie chce się wierzyć, że tak można było zaniedbać to miejsce. Pmaiętam jak jako dziecko huśtałąm się jeszcze na huśtawkach, które widać w oddali. Może nie były one pierwszej nowości, ale miałam sie gdzie bawić. A teraz?? Biedne dzieciaki...

...aż poprostu nie chce się wierzyć, że tak można było zaniedbać to miejsce. Pmaiętam jak jako dziecko huśtałąm się jeszcze na huśtawkach, które widać w oddali. Może nie były one pierwszej nowości, ale miałam sie gdzie bawić. A teraz?? Biedne dzieciaki...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez apipn, łącznie zmieniany 1 raz.
- czajski
- Administrator
- Kontakt:
...no dzięki Asia. Myślałem, że taki wygląd juz tylko w pamięci mi pozostał. A tutaj masz - fotka 
Dzisiejszy widok jest całkowicie odmienny i prawdę mówiąc gdyby nie szczątkowa pozostałość barierki, to miałbym problemy z identyfikacją BASENU.

...coż pozostaje tylko oglądać Asi fotkę powyżej, bo czasy pompowanych centralnie środków finansowych, pozwalających na utrzymanie w nienagannym porządku ponad 42ha terenu wokół placówki minęły. I wszystko (ogólny bałagan w kraju, wieczny deficyt finasowy na szczeblu centralnym oraz lokalnym i ogólnie tragiczna sytuacja w Służbie zdrowia) wskazuje na to, że minęły bezpowrotnie. I chyba jedno co możemy, to właśnie tylko wspominać i cieszyć się, że dane nam było rozkoszować się urokami tych miejsc w latach ich największej świetności.
Dzisiejszy widok jest całkowicie odmienny i prawdę mówiąc gdyby nie szczątkowa pozostałość barierki, to miałbym problemy z identyfikacją BASENU.

...coż pozostaje tylko oglądać Asi fotkę powyżej, bo czasy pompowanych centralnie środków finansowych, pozwalających na utrzymanie w nienagannym porządku ponad 42ha terenu wokół placówki minęły. I wszystko (ogólny bałagan w kraju, wieczny deficyt finasowy na szczeblu centralnym oraz lokalnym i ogólnie tragiczna sytuacja w Służbie zdrowia) wskazuje na to, że minęły bezpowrotnie. I chyba jedno co możemy, to właśnie tylko wspominać i cieszyć się, że dane nam było rozkoszować się urokami tych miejsc w latach ich największej świetności.
Tak ,tak .Kiedyś to miejsce wyglądało tak jak na zdjęciu Asi ,a może i lepiej.Ja pamiętam je jeszcze z końca lat 60-siątych,a to były lata świetności tych terenów.Szkoda ,że Basenom brakło pana,ale to znak czsu i przemian jakie zaszły na naszych oczach w Polsce. Nie ma powrotu do tego co było,dobrze że nam jeszcze
pamięć dopisuje.I mamy co wspominć.Oby jak najdłużej,tego życzę WSZYSTKIM znajomym z tego forum.
- tomek6996
- V.I.P.
A na dokładkę zdjęcia tego pieknego BASENOWEGO drzewka 

Admin:
Mam jedną fotkę tego drzewa ale zrobione z innej strony i tak się zastanawiałem, czy je tutaj pasuje zamieścić...

Admin:
Mam jedną fotkę tego drzewa ale zrobione z innej strony i tak się zastanawiałem, czy je tutaj pasuje zamieścić...
Ostatnio zmieniony czw sty 01, 1970 1:00 am przez tomek6996, łącznie zmieniany 3 razy.
- czajski
- Administrator
- Kontakt:
Haha - skoro ochrzciłeś tą Panią na Obi-Wan Kenobi'ego (zamiast Padmé Amidala), to mi mów od dzisiaj Luck Skywalker. Albo nie, albo mów mi Han Solotomek6996 pisze:WOW! Dzieki Obi-Wan.
[/center]
[/center]