STAWY

Alfabetycznie uporządkowane terminy związane z Sanatorium. Tematy z przymróżeniem oka oraz całkiem poważne.

Moderatorzy: tamites, tomek6996, mieszkańcy

Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

STAWY

Post autor: czajski »

STAWY - zespół trzech oczek wodnych położonych w południowo wschodniej części Sanatorium.
Z części trzeciego stawu wykonany został swojego czasu zbiornik rekreacyjny, który po obetonowaniu i ogrodzeniu siatką twrzył kompleks zwany BASENAMI.

Staw pierwszy:
ObrazekObrazek

Staw drugi:
ObrazekObrazek

Staw trzeci:
ObrazekObrazek

Na dzień dzisiejszy tylko drugi czyli środkowy staw pozostaje napełniony wodą.
Rzeźba okolicznego terenu dowodzi, że w przeszłości stawów było conajmniej pięć.
Na dnie jednego z już nieistniejących bezpośrednio za ogrodzeniem Sanatorium znajduje się
KLUB SENIORA - swojego czasu najbardziej imprezowe miejsce w okolicy :)
Awatar użytkownika
tamites
V.I.P.

Post autor: tamites »

W tym roku na drugim stawie było kilka par kaczuszek i miały młode...Dobrze, że mogły się odchować. :)
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

tamites pisze:W tym roku na drugim stawie było kilka par kaczuszek i miały młode...Dobrze, że mogły się odchować. :)
Kaczki na drugim satwie złapałem w obiektyw ale jeszcze zanim miały młode. Wczesną wiosną tego roku załapały się na parę fotek. To zaciszne miejse widać im sprzyja.

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

Post autor: tomek6996 »

Troche zimy...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bogusław B.
V.I.P.

Post autor: Bogusław B. »

He he!!!.Stawy to moja odskocznia była,łowiłem sobie rybki i odpoczywałem to była frajda posiedzieć nad stawami.Wielkich ryb nie było tylko sazany i karasie,(no jeszcze karpie były)ale już mało i zniknęły.Ale naprawdę fajnie było tylko szkoda że to ginie śmiercią naturalną.Pozdrawiam.Bogdan.
Bogdan
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Na tych stawach miałem kilka przygód, takich których nie zapomnę do końca życia. Ci co pamiętają "tonę się" zapewne wiedza o czym piszę :-). A co do ryb - to zapalonych wędkarzy było kiedyś mnogo. Był okres, że każdy z nas miał swoją kłusowniczkę na drabince - a te z czasem ewoluowały u niektórych nawet do rozmiarów jeziorówek :-).
Awatar użytkownika
tomek6996
V.I.P.

Post autor: tomek6996 »

"tonę się" , czekaj co to było? Normalnie wyleciało mi. Dla mnie wielkim rozczarowaniem na stawach było to, że to co sie wydawało cały czas "takie głębokie" okazało sie na środku płytsze niż przy kanale.
Nie wiem czy pamiętacie, ale środkowy staw w pewnym okresie przejął funkcje basenu. Mały nagle sie okazywał gdy kilka osób chciało jednocześnie się wykąpać. 8) :D :lol:
ODPOWIEDZ