Kto chodzil do przedszkola , a zwlaszcza tu mieszkal to chyba wie o co chodzi. W Sanatorium chyba nie bylo nigdy jako takiego placu zabaw dla dzieci , no moze poza paroma hustawkami na basenach. W ogrodku w czasie jego najwiekszej swietnosci bylo wszystko o czym mozna bylo pomarzyc. Piaskownice, hustawki, slizgawki no i przede wszystkim zajefajne kierownice. No jeszcze bym zapomnial o sklepiku, ktory byl oblegany (nie ze wzgledu na zaopatrzenie). Tylko do dzisiaj nie rozumiem dlaczego ten raj dla dzieciakow w pewnym okresie byl non stop zamykany na klucz. Wyobrazacie sobie plac zabaw ogrodzony i zamkniety.
Tak to teraz wyglada...
Bylem jeszcze w tedy maly pedzel ale pamietam na poczatku lat 70-tych dwa wielkie zwalone drzewa ktore stratowaly ogrodzenie.... zabawek jeszcze chyba nie bylo.
Pamiętam ten ogródek. Może to już nie były czasy jego świetności ale i ja tam się bawiłam kiedy spędzałam wakacje w sanatorium. A teraz?? Biedne dzieciaki
Mam wrażenie, że już poruszaliśmy podobną kwestię - ale chyba wypowiedziałem sie niezbyt przekonywująco. Więc powtórzę, choć w nieco odmiennej formie i w dużym skrócie:
inny sposób finnsowania placówek Służby Zdrowia
niż demograficzny (w skali lokalnej i ogólnokrajowej)
brak dofinansowania ze strony ME (przedszkole i żłobek były dofinansowane)
inna mentalność ludzi
całkowicie odmienne czasy
to chyba główne przyczyny obecnego stanu nie tylko OGRÓDKA ale i ogólnie całego naszego Sanatorium.
Wiemy dobrze, że o finanse chodzi(niestety). To było raczej pytanie retoryczne. W dzisiejszych czasach mało gdzie i komu nie chodzi o pieniądze,nieprawdaż???
A ja tam pielegnuje sobie wspomnienia zadbanego sanatorium z tamtych lat trudno bylo by znalezc obrazki jakie widac na zdjeciach z obecnego okresu ale trudno nie przyznac racji Panu Piotrowi , wszystkie przyczyny obecnego wygladu ktore podal sa prawdziwe , niestety
Naszej Dzidce należy się wprowadzenie do tematu...
To co widnieje na zdjęciu nr3 i jest przedmiotem Twojego zainteresowania, to wybudowany w latach 80 ubiegłego wieku Hotel Dla Pielęgniarek.