I Komunia Św. dzieci leczonych w Sanatorium

...poszukaj kolegów, przyjaciół, znajomych, pracowników itd. z dawnych lat...

Moderatorzy: tamites, tomek6996, mieszkańcy

Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

I Komunia Św. dzieci leczonych w Sanatorium

Post autor: czajski »

W planie dla tego działu naszego forum jest utworzenie działu specjalnego poświęconego długoletnim mieszkańcom Sanatorium (a może bardziej na miejscu pasuje stwierdzenie - będących częścią historii Sanatorium). Trudno przewidzieć czy temat dojdzie do skutku. Na razie trwa przymiarka do zbierania archiwaliów i oczekiwanie na Wasze opinie.
W międzyczasie w ramach eksperymentu przedstawiam fotografię z I Komunii Świętej, do której przystąpiły dzieci - kuracjusze Państwowego Sanatorium Gruźlicy Kostno Stawowej. Jeżeli ktoś rozpoznaje kogoś na tej fotce, lub ma obszerniejsze informacje o okolicznościach jej powstania, to bardzo proszę o wypowiedzi. Zdjęcie zostało zrobione w bliżej nie określonym czasie w Kaplicy na paw. II (Sala Modrzewiowa - obecnie dyżurka pielęgniarek i trzy sale chorych oddz. III)

Jest to skan fotografii o wymiarach 6cm x 8cm będącej w bardzo złym stanie. Wersję w odcieniach szarości wstępnie odszumioną i wyostrzoną można zobaczyć tutaj

Obrazek
Ostatnio zmieniony czw sie 09, 2007 8:03 am przez czajski, łącznie zmieniany 2 razy.
Jurek

Post autor: Jurek »

Szanowny Kolego! Witam serdecznie. "Dłubiąc" w internecie z dużym zadowoleniem natrafiłem na bardzo interesującą mnie stronę i forum. Nie będę prawił na razie komplementow pod adresem "organu założycielskiego" tego wspaniałego pomysłu i sposobu jego realizacji.
Pragnę tylko w moim pierwszym kontakcie poinformować, że w latach 1947 - 1949 byłem pacjentem na oddziale kostnym. Chodziłem (a raczej jeździłem na łożku) do 4 i 5 klasy.
I Komunia Św. mogła być za moich czasow. Jak przybyłem do sanatorium, księdzem był jeszcze Czech (a dentystą Niemiec). Po pewnym czasie przybył rodzimy ksiądz, ktory organizował życie religijne. W sanatorium byłem u bieżmowania. Był biskup, tylko nie pamiętam skąd. Zamieszczony w informacji link do zdjęcia z I Komunii nie wiem z jakich powodw nie jest aktywny na moim sprzęcie i nie mogę skojarzyć sobie istotnych szvczegołow. Być może, mogł bym byc do czegoś przydatny. Jeżeli nie sprawi to kłopotw, to bardzo proszę o e-maila z tym zdjęciem. Może szare komorki się w jakiś sposob zregenerują.
Łączę wyrazy szacunku i pozdrawiam. Jurek.
Awatar użytkownika
czajski
Administrator
Kontakt:

Post autor: czajski »

Witam.
Najmocniej przepraszam za kłopoty techniczne. Zdjęcie z I Komunii Św. faktycznie się nie wyświetlało, bo została zablokowana możliwość linkowania plików graficznych z serwera gdzie mamy stronę. Usterkę usunąłem przenosząc część plików graficznych na serwer forum niezwłocznie po dotarciu do mnie informacji o niej. Przy okazji usunięte zostały problemy z wyświetlaniem zdjęć w kilku innych tematach - m. in. Pamiętacie przedszkole, Droga przez górkę oraz kilku innych postach na forum.

Jeszcze raz bardzo przepraszam za napotkane niedogodności.
ODPOWIEDZ